Tuesday, March 9, 2010

Iarba nu-ti mai place?

Stiu sa scriu, deci merg la scoala, deci invat comentarii cretine la Miorita. Au transformat o balada chiar draguta intr-un amalgam de idei si ahh, ceva super filozofic si plin de comparatii subintelese din care reies trasaturile baciului, sintagma "tras printr-un inel" reliefand tineretea sa, mmm, minunat, minunat!
Acum, o adaptare moderna a Mioritei. Specific asta pentru ca nu am chef sa ma trezesc cu "Vai, iti bati joc de o creatie atat de *adjective multe, multe* si sa-ti fie rusine! Tineretul asta nu mai apreciaza nimic si askalskalsdhfjkgh". Ok? Imi place balada, o respect, fac doar o adaptare.

Atitudine exemplara in fata mortii? Adica stai ca bou' in mijlocul campului de mohor si iti faci planuri pentru inmormantare?! Baciule, esti cretin?! Fugi, ascult-o pe oita, ca stie ea ce stie, doar e animal fabulos cu darul premonitiei, ce naiba! Lasa metaforele smechere cu mandra craiasa, ca se prinde maica-ta, nu-i oaie! A, sa-i ascunda adevarul? De ce toti specifica faptul ca baciul a mintit-o pe ma-sa din iubire si pentru ca are un suflet mare? Nu zice niciunul "baciul, pentru ca era un mitocan nesimtit, a mintit-o pe maicuta batrana, cu tot cu braul ei de lana".
Baciule, eu zic asa: las-o pe oita nazdravana, ca ii place iarba (de-aia abereaza, are tripuri negative cu ungurean si vrancean, de fapt joaca WoW in retea cu ei in week-end), te minte-n fata! Ea se intalneste cu dealer-ul cand tu esti in mijlocul comuniunii cu natura.
Vinde-ti celelalte oi, pe oita nazdravana las-o sa se duca la maica-ta si sa-i povesteasca cai verzi pe pereti, stele, munti mari, paseri, lautari... Tu ia-ti banii pe oi, fugi spre bulgari, ia-ti niste haine super-cool, niste ochelari de cal, tunde-te cu ciobul, apoi mergi in statiune si fa-ti prieteni. Nu-ti garantez ca vrancean si ungurean nu vor fi acolo. Poate ei sunt chiar cocalari, dar undercover. Stii tu, deghizati in baci malefici care vor sa-ti ia caii invatati si canii barbati (ei au doar cateluse).
Asadar, baciul moldovean este un personaj pozitiv, o sinteza a trasaturilor morale spre care trebuie sa tindem toti. Am incheiat-o filozofic, este?

No comments: